Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

Karijerno usmjeravanje djece

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U prostorijama Službe u protekle dvije sedmice održane su jednodnevne radionice za pedagoge i psihologe osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

Cilj saradnje sa obrazovnim institucijama je da stručni saradnici u školama koji direktno rade sa učenicima, dobiju određena saznanja o potrebama na tržištu rada, stanju na evidencijama nezaposlenih i važnosti adekvatnog izbora zanimanja odnosno nastavka školovanja učenika, uključujući i priručnik “Zumiraj zapošljavanje mladih”, izrađenog u okviru Projekta YEP koji korištenjem audio-vizuelnih materijala omogućava interaktivni čas sa učenicima  srednjih škola na temu karijerne orijentacije.

Prezentovane sadržaje, kao i dobijene informacije će koristiti u svom budućem radu, a sve u cilju potpunijeg informisanja i karijernog usmjeravanja učenika.

Karijernim usmjeravanjem učenika pomaže se pri odabiru daljnjeg smjera obrazovanja ili budućeg zanimanja. Kroz ovakve aktivnosti nastoji se dodatno razvijanje vještina i talenata, ukazivanje na područja daljnjeg usavršavanja.

Svim učesnicima na radionici prezentovani su konkretni sadržaji i podijeljeni radni materijali za praktičan rad sa učenicima. Naročita pažnja, posvećena je vještinama i kompetencijama te mogućnostima razvijanja istih kod učenika.

U radionicama su učestvovali pedagozi i psiholozi iz 53 osnovne škole i  25 srednjih  škola.Učesnici su ovakav vid saradnje sa JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo ocijenili vrlo poželjnim, a metodologiju rada kao i tehnike prenošenja znanja i informacija kao iznimno uspješne te izrazili želju da se u budućnosti nastavi sa ovim aktivnostima. Podsjećanja rada, promjena u pristupu Službe da se umjesto direktnog obilaska škola i održavanja časova profesionalnog informisanja pristupi strateški i integrativno je nastala na inicijativu Projekta YEP prije par godina, nakon čega je Služba u potpunosti preuzela novi pristup i nastavila ga implementirati i nadograđivati shodno novim iskustvima u radu.

 

scroll back to top

Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine, koje imaju poslovnu ideju ili su tek registrovale vlastiti biznis.

Program počinje četverodnevnim treningom koji se održava od 14. - 17. septembra 2017. godine u Sarajevu i za cilj ima unapređenje znanja i vještina učesnica, razmjene dobrih praksi, te mentoring u procesu razvoja poslovne ideje u uspješan biznis.

Program je usmjeren i na promovisanje neiskorištenog potencijala ženskog poduzetništva u cilju ohrabrivanja žena u BiH da započnu vlastiti biznis. Između ostalog, učesnice programa će imati priliku uspostaviti dragocjenu mrežu profesionalnih kontakata koji mogu u budućnosti ohrabriti/podržati njihove poduzetničke aktivnosti.

Pozivamo žene iz Bosne i Hercegovine, od 20 - 50 godina, koje imaju ideju za razvoj biznisa ili su tek registrovale vlastiti biznis, da dostave prijave za učešće u programu PoWEr, najkasnije do 02.09.2017. godine.

Prijava treba sadržavati:

-Curriculum Vitae

-Kratko obrazloženje motiva za pokretanje biznisa (do 300 riječi)

-Kratko obrazloženje poslovne ideje (do 150 riječi)

Molimo Vas da prijave dostavite u elektronskoj formi na email adresu Fondacije 787 info (at) fondacija787.ba sa naznakom „PoWEr prijava“

NB: Organizator pokriva troškove prevoza i smještaja učesnica Programa.

scroll back to top

MS&WOOD nudi stipendije i posao

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv budućim srednjoškolcima sa teritorije ove općine da ukoliko se upišu, i uspješno završe Srednju drvoprerađivačku školu u Fojnici čeka ih siguran i dobro plaćen posao, ali i stipendije tokom školovanja.

Tako će svi učenici Srednje drvoprerađivačke škole u provm razredu dobijati mjesečno 50 KM, u drugom razredu 75 KM, i trećem 100 KM.

Učenici prvih razreda dobit će 5 stipendija u ukupnom iznosu od 250 KM kako bi mogli kupiti sebi knjige i pribor za školovanje, a ostatak će dobijati tokom školovanja.

"Poziv smo objavili u loklanim medijima, međutim kako sam informiran izazvao je brojne i pozitivne reakcije na društvenim mrežama. Trenutno je na birou za zapošljavanje u Fojnici 80% ljudi sa kvalifikacijama iz tzv. neproizvodnih djelatnosti. Većina njih teško će naći posao u svojoj struci. Ovim potezom željeli smo stimulirati upis u školu koja će im omogućiti zaposlenje, dobre zarade i mogućnost napredovanja u struci. Koliko nam je poznato u cijeloj Bosni i Hercegovini teško da se može pronaći nezaposlen drvo-prerađivač ili inžinjer za obradu drveta”, izjavio je Muhamed Pilav vlasnik i direktor komapanije MS&WOOD.

Kompanija već nekoliko godina stipendira fojničke srednjoškolce. Na inicijativu MS&WOOD-a u Fojnici je najprije osnovana srednja tehnička škola za obradu drveta. Učenici su od prvog dana uključeni u proizvodne procese kroz praktičnu nastavu. MS&WOOD finansira odlaske učenika i studenta na sajmove namještaja i tehnologije širom Evrope, a posljednja takva ekskurzija na ovogodišnji IMM u Kelnu, sufinansirana je za studente Odsjeka za dizajn sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

Također, prošle godine sa radom je počeo "MS&WOOD College” u kojem je primijenjen koncept "cjeloživotnog učenja", za sve zainteresirane koji na ovaj način mogu postati vrsni majstori za drvo, jer redovnim školovanjem ali i prekvalifikacijom stiču nova znanja iskustva, te bivaju uključeni u proces rada u fabrici. Isto vrijedi i za inžinjere mašinstva koji u MS&WOOD college mogu postati inžinjeri za obradu drveta.

MS&WOOD proizvodi visokokvalitetni namještaj inovativnog dizajna čije kolekcije Primum i Elle su do sada dobile brojne svjetske nagrade. Komapanija zapošljava 350 radnika, trenutna godišnja proizvodnja je 600.000 stolica i 100.000 komada stolova. MS&WOOD izvozi u 40 zemalja svijeta. Cilj je da do 2020. godine proizvede 1 milion komada namještaja godišnje.

scroll back to top

POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeverozapadna Bosne i Hercegovine[1], a koji se formalno školuju ili su se školovali u oblastima  poljoprivrede, prehrambene industrije i drugih djelatnosti vezanih za ekonomski i ruralni razvoj, da iskažu svoj interes za obavljanje stručne prakse u 10 odabranih poslovnih subjekata. Detalji poziva nalaze se na ovom linku: Poziv
Zainteresovana lica, trebaju da popune Prijavni obrazac i da ga pošalju na adresu JLIB_HTML_CLOAKING . Popunjen prijavni obrazac je potrebno dostaviti na naznačenu e-mail adresu najkasnije do 25.07.2017. godine. Nakon isteka roka za dostavljanje prijava, ukupno 10 zainteresovanih lica će biti odabrano za obavljanje stručne prakse u prethodno spomenutim privrednim subjektima.

scroll back to top

Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajcarske, objavljuju Javni poziv za učešće na takmičenju: YEP/IEEE Inovacijski izazov 2017 –

Ovim putem pozivamo sve inovatore, prvenstveno studente tehničkih i drugih fakulteta u BiH da samostalno ili u timovima prijave svoje poslovne ideje. Prijava se provodi putem portala http://preduzetnik.berzarada.ba.

Prijavljene ideje i njihovi nosioci će učestvovati u programu YEP Inkubatora poslovnih ideja koji uključuje program jačanja ličnih preduzetničkih vještina, mentorsku podršku u izradi poslovnog plana i finansijsku podršku u izradi prototipa inovacija.

IEEE će zainteresovanim učesnicima osigurati stručno mentorstvo međunarodnih eksperata iz IEEE strukture te predstavljanje poslovnih ideja panelu međunarodnih stručnjaka na IEEE Students and Young Professionals Kongresu 2017, koji se od 01-04.12.2017. godine održava na međunarodnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Inovacijama koje pokažu komercijalni potencijal biće ponuđena dugoročna stručna i finansijska podrška u formi investicije za razvoj biznisa.

YEP/IEEE Innovation Challenge 2017, rezultat je prošlogodišnje saradnje IEEE i YEP-a na organizaciji Innovation Ideathon/Hackathon 2016 koja je rezultirala predstavljanjem 13 inovacija sa 8 elektrotehničkih, mašinskih, ekonomskih i fakulteta informacijskih tehnologija iz Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Mostara, Sarajeva, Tuzle i Zenice na IEEE Students and Young Professionals Kongresu (SYPC), u decembru prošle godine. Najuspješniji timovi su nakon predstavljanja na Kongresu učestvovali u YEP inkubatoru poslovnih ideja, čime su znatno unaprijedili tehnička rješenja svojih inovacija ali i poslovne modele putem kojih će inovacije biti predstavljene na tržištu. Pobjednik prošlogodišnjeg izazova, tim ZEN3D sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, svoju ponudu PiProjektor uređaja, obogatio je i drugim sadržajima – prvenstveno 3D printerima vlastite proizvodnje. Registracija biznisa koji će ove proizvode ponuditi tržištu uz podršku YEP-a i IEEE očekuje se do kraja ove godine.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov 2017: od tehničke inovacije do biznisa http://www.yep.ba/?p=30402

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 712631