Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Izvori informiranja

Kvalitetna informacija može biti ključ za rješavanje brojnih problema. Prikupljanjem informacija iz različitih izvora možemo daleko brže doći do zaposlenja. U ovom priručniku izvore informisanja ćemo podijeliti na formalne i neformalne.

Formalni izvori informisanja - sredstva javnog informisanja, štampa, radio, TV, biro za zapošljavanje. Pod neformalne izvore informisanja možemo podvesti različite kontakte koji nam pomažu pri dolaženju do informacija. Umrežavanje (Networking) - povezivanje i održavanje kontakata unutar jedne grupe.

Biro za zapošljavanje

Možda ne tako popularan posljednjih godina, ali svakako vrijedi redovno pogledati oglasne ploče u lokalnom birou i razgovarati sa zaposlenima u birou. Razlozi za trenutno ne tako sjajnu situaciju u biroima za zapošljavanje su prevelik broj evidentiranih nezaposlenih i preopterećenost savjetodavaca kojima bi primarna uloga trebala biti savjetovanje i posredovanje, a ne puko evidentiranje. 
Biroi za zapošljavanje su nadležni za posredovanje u zapošljavanju, informisanje o mogućnostima zapošljavanja, provođenje programa zapošljavanja, obuke, doobuke i sl. U većini opšinskih biroa postavljene su oglasne ploče na kojima možete pronaći isječke iz dnevnih novina sa konkursima i oglasima, ali i konkurse koje su poslodavci dostavili birou. Tokom posljednje tri godine provodi se istraživanje tržišta rada kojim se ispituju potrebe poslodavaca za novim zapošljavanjem. Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje svake godine implementiraju mjere aktivne politike zapošljavanja, a jedan od programa je i sufinansiranje zapošljavanja pripravnika. Svi programi se objavljuju u dnevnoj štampi u vidu javnog poziva poslodavcima da sa službom učestvuju u realizaciji programa. Ukoliko nemate uvjete da redovno pratite dnevnu štampu, dolazite češće u biro za zapošljavanje i informišite se o aktuelnostima.

U većini glavnih gradova službe za zapošljavanje jednom godišnje organizuju tzv. sajmove zapošljavanja. Oni su idealno mjesto za susret, ponude i potražnje na tržištu rada. Ako se odlučite otići na jedan od ovih sajmova, unaprijed pripremite svoju biografiju koju možete ostaviti. Mada su sajmovi novina na našim prostorima veoma su efikasan način pronalaska zaposlenja. Na primjer, na prvom međunarodnom sajmu zapošljavanja u Zenici, koji je održan u maju 2007. godine, učestvovalo je 40 firmi iz BiH i inostranstva i iskazana je potreba za angažovanjem 1 400 radnika. Također, Ekonomski fakultet u Sarajevu organizovao je ove godine "Dane karijere".

Dnevne novine

Dnevne novine, sedmični časopisi i periodična novinska izdanja su, također, važan izvor informacija o slobodnim radnim mjestima. Konkursi se svakodnevno objavljuju. Čak iako u konkursu ne traže osobu vaših kvalifikacija, konkurs može biti odličan izvor. Iz konkursa možete saznati podatke o firmama, organizacijamai djelatnostima kojima se bave. Time postižemo identifikaciju poslodavca kojeg možemo kontaktirati. Ukoliko određena firma češće objavljuje konkurse, pretpostavka je da razvija djelatnost i da će i u narednom periodu imati potrebu za zapošljavanjem novog kadra.

Radio, televizija

Posljednjih godina poslodavci i ove medije koriste za informisanje javnosti o potrebama za zapošljavanjem. Naravno, to ne znači da stalno morate slušati i gledati različite programe, ali kada ste u situaciji obratite pažnju kada radio voditelj čita oglase ili kada se na TV-u pojavi oglas.

Internet

Internet je medij koji postaje sve popularniji, a preko kojeg možete brzo i jeftino doći do zanimljivih podataka. Ukoliko nemate pristup Internetu, vjerovatno poznajete nekoga ko ga ima kod kuće ili na poslu. Tu su i računari na fakultetu, internet klubovi, različita nevladina udruženja koja omogućavaju besplatan pristup. Naći poslodavci, iz godine u godinu, sve više koriste "čuda" moderne tehnologije, pa tako sve više firmi ima svoje vlastite web stranice, što nam može biti veoma korisno. Na svojim internet stranicama poslodavci oglašavaju slobodna radna mjesta obično u rubrici "ljudski potencijali", "kadrovska služba", "pridružite se našem timu" i sl. te vam ostavljaju mogućnost da ih upoznate sa svojim kvalifikacijama bez obzira da li trenutno imaju potrebu za novim zapošljavanjem. 
Internet poslovni portali za pretraživanje baze poslova postaju sve kvalitetniji. Pored redovnog ažuriranja, otvaraju mogućnost pretraživanja ponude poslova, ali i ostavljanja vlastitih podataka. Ne pretražujete samo vi ove portale. To sve češće čine i poslodavci koji traže nove zaposlenike i pregledaju postavljane biografije.

 

Federalni zavod za zapošljavanje

www.fzzz.ba

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

www.birorada.ba

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo

www.juszzks.ba

Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona

www.zzz-mostar.ba


www.posao.ba

www.prviposao.ba
www.pokreniposao.ba
www.posaomarket.ba
www.zaposlite.ba
www.ads.gov.ba
www.adsfbih.gov.ba
www.adu.vladars.net
www.europa.eu.int/jobs/eures


Također, na raspolaganju su vam web stranice zavoda i službi za zapošljavanje gdje se možete informisati o raznim aktuelnostima i mogućnostima učestovanja u programima zapošljavanja.

Neformalni izvori informisanja

Popularan naziv za ovaj izvor informisanja je umrežavanje (networking). Vi se nalazite u sredini (roza figura). Oko vas su osobe koje poznajete i ne poznajete. Mreža je u stvarnoj situaciji još više razgranata. Kada bismo matematički izračunali, vjerovatno bi to bila brojna mreža društvenih i poslovnih kontakata. Sve ove osobe imaju određene informacije. Neke od tih informacija vama mogu biti korisne. Vaši prijatelji, poznanici, susjedi, rođaci, profesori i drugi kroz svoje "mreže" možda saznaju za poslovne prilike koje se ne mogu naći u formalnim izvorima informisanja. Razvijajući vlastitu "mrežu" možete identifikovati osobe koje još ne poznajete, ali koje vam mogu pomoći u traženju posla. Ovu specifičnu "mrežu" možemo razviti razmišljajući o sljedećem:

 

Šta želim dobiti od
umrežavanja? Informacije o

S kim mogu razgovarati o ovome? Kada i na koji način ću ostvariti kontakt?

slobodnim radnim mjestima

poslodavcima i firmama

poslovnim poznanstvima
mogućnostima volontiranja
idejama, projektima

 

Ukoliko vam osoba iz vaše "mreže" ukaže na nekoga ko vam može pomoći, a koga ni vi a ni ta osoba ne poznajete, razmislite koji je najučinkovitiji način kontakta. Budite sigurni u sebe!

Ne možete izgubiti. Većina osoba je otvorena za razgovor, pa čak iako vam se čini da to nije baš uvijek tako, pronađite pravi način kontakta. Telefonski razgovor, direktna posjeta, e-mail, pismo, na vama je da odlučite i ostvarite kontakt. Bitno je zapamtiti da sa osobama koje smo upoznali uvijek treba zadržati dobar i korektan odnos.

scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 712646