Kontakt
Image1
Image2
Važnost karijernog usmjeravanja

FacebookTwitter

Novosti

CISO Goražde: 279 korisnika dobili zaposlenje

(Goražde, juli 2012. godine) - Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) upriličila je dodjelu certifikata za nezaposlene osobe koje su uspješno završile obuku iz informatike i engleskog jezika u sklopu redovnih aktivnosti Centra za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).

Obuku iz engleskog jezika završilo je osam, a ECDL obuku 18 korisnika. Program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), koji realiziraju UN agencije u saradnji sa javnim službama za zapošljavanje, u potpunosti je finansirao troškove obuke u vrijednosti od 265 KM po polazniku za kurs engleskog jezika, a 400 KM za ECDL obuku.

Centar za informisanje, savjetovanje i obuku Goražde otvoren je 8. septembra prošle godine radi pružanja usluga savjetovanja, informisanja i profesionalnog

osposobljavanja mladih nezaposlenih osoba. Do danas je usluge Centra koristila 771 nezaposlena osoba, a njih 279 je pronašlo zaposlenje.

 

CISO Vitez i u junu radi punom parom

(Juni 2012. godine) - U junu su evidentirana 24 nova korisnika Centra za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) Vitez, a sa njih 11 obavljen je i individualni razgovor, tako da baza podataka trenutno broji 399  korisnika.

Također, realizirane su  i tri radionice, i to: jedna  na temu „Pisanje CV-a, popratnog pisma“ u prostorijama CISO-a, te dvije na temu „Tehnike aktivnog traženja posla“ u okviru lokalnog sajma zapošljavanja.

Osim toga, pet polaznika su uspješno završili obuku iz engleskog jezika, te su im dodjeljeni certifikati.

 

Prilika za nezaposlene i poslodavce

(Tuzla, juni 2012. godine) - Kao dio Službe za zapošljavanje TK, CISO centar Tuzla, je i ovaj put pored stalnog kontakta sa nezaposlenim mladim osobama s jedne strane i  poslodavcima s druge strane, informisao veći broj nezaposlenih osoba sa područja TK o održavanju regionalnog sajma za zapošljavanje Tuzla, kao i pripremi i načinu apliciranja na dan sajma.

Nakon animiranja poslodavaca i zainteresovanih osoba, dan prije održavanja sajma, 410 korisnika usluga CISO centra je svojom prijavom podvrdilo učešće na sajmu zapošljavanja TK. Na štandu CISO centra aplikacije je popunilo i apliciralo 1711  nezaposlenih osoba različitih zanimanja.

U toku sajma održan je i okrugli sto na temu «Zapošljavanje kao faktor razvoja TK», prof.dr.Kadrija Hodžić, i «Otklanjanje normativnih prepreka u funkcionisanju Službe za zapošljavanje i identifikacija stvarne nezaposlenosti u TK» direktor Služe za zapošljavanje TK, Šemso Berbić. Pored mnogobrojnih gostiju okruglom stolu je aktivno prisustvovalo i učestvovalo  8 mladih korisnika usluga CISO centra Tuzla.

´Regionalni sajam zapošljavanja´  se održavao u Sportsko-kulturnom centru ˝Mejdan˝ u Tuzli. Na Sajmu su učestvovala 42 poslodavca, koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem 352 osobe različitih zanimanja. CISO centar Tuzla i nakon sajma za zapošljavanje  uspostavlja saradnju sa poslodavcima uglavnom sa područja opštine Tuzla, što je od velike važnosti za konkurentnost poslodavaca na tržištu rada.

Bila je ovo prilika da se uspostavi neposredan kontakt sa poslodavcima i da se, eventualno, posjetitelji Sajma radno angažiraju.

CISO centar je dio Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP), finansiran sredstvima španskog Fonda za dostizanje milenijumskih razvojnih ciljeva MDG-F, a koji zajednički provode pet UN agencija: UNDP, UNICEF, UNV, IOM, UNFPA, u partnerstvu sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskim  ministarstvima za rad i obrazovanje, Agencijom za statistiku, Federalnim zavodom za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje i drugim relevantnim institucijama.

Autor: CISO Tuzla

 

Aktivnosti CISO u maju 2012. godine

TUZLA – 11 korisnika pronašlo zaposlenje

U maju CISO Tuzla se može pohvaliti odličnim rezultatima. Kao rezultat predanog rada 11 korisnika usluga (šest muškaraca i pet žena) pronašlo je zaposlenje, a s ciljem sticanja radnog iskustava ugovor o volontiranju/pripravničkom zaključilo je 6 korisnika (1 M, 5 Ž). Probni rad je zaključilo 5 mladih osoba.

U periodu od 1.5.- do 31.05.2012. godine, CISO Tuzla vršio je informisanje novih korisnika, koji su put do CISO pronašli na preporuku prijatelja, koji su ili još uvijek koriste usluge CISO. Ukupno 132 osobe su koristile uslugu informisanja u mjesecu maju, i to 69 muškaraca i 63 žene.

CISO su posjetile i osobe dobi iznad 30 godina, sa kojima je, pored usluga informisanja, urađen i jedan vid savjetovanja, koji je podrazumijevao kratku edukaciju u vezi sa izradom životopisa, popratnog pisma i samog apliciranja na oglase.

Također, svake sedmice se zakazuju i formiraju liste korisnika za info i motivacionu obuku. Od 1.5. do 31.5.2012. godine organizovane su dvije info i motivacione obuke.

Info i motivacionu obuku prošla su 33 korisnika, 28 žena i 5 muškaraca. Osim toga, obavljeno je 21 individualno savjetovanje u istom mjesecu, i to za 16 žena i 5 muškaraca.

 

Aktivnosti u aprilu - CISO Livno

(Livno, april 2012.) – U Centru za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) Livno u aprilu su evidentirana 23 korisnika. Jedanaest osoba, koje su prethodno koristile sve ili samo neke od usluga Centra, dobilo je zaposlenje. Neke od tih usluga su: individualno i grupno savjetovanje, kao i radionice „Pisanje životopisa i popratnog pisma“ i Info seminari. Zbog velike udaljenosti te troškova prijevoza uočen je problem vezan za prijevoz mladih ljudi do Centra. Također, u svakodnevnom radu vršeno je promoviranje aktivnosti Centra i volonterizma. Četrdeset korisnika potpisalo je Ugovor o provođenju obuke iz engleskog jezika i informatike, za koju je organizirano i predtestiranje.

 

CISO Vitez uspješan u aprilu

(Vitez, april 2012. godina) - Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) Vitez u proteklom mjesecu može se pohvaliti rezultatima provođenja programskih aktivnosti sa nezaposlenim osobama. Naime, obavljeno je 11 individualnih razgovora sa mladima koji su bez posla, dok baza korisnika broji 344 osobe. Osam korisnika sudjelovalo je na radionicama koje su održane na temu „Pisanje CV-a, popratnog pisma“ te „Razgovor s poslodavcem“. Također, urađena je prezentacija CISO-a u okviru informativnog seminara o pravima i obavezama nezaposlenih osoba. Važno je istaknuti da su savjetodavci CISO-a posjetili osam škola i 410 učenika informirali o ulozi i aktivnostima Centra. Održana su i predavanja na temu „Migracije“ koje su vodili predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), i to za one koji su radi zaposlenja migrirali i za one koji to tek namjeravaju. Počeo je i novi ciklus informatičke obuke i tečaj engleskog jezika za mlade, a unapređena je i suradnja sa Radio postajom Vitez kroz reklamiranje pomenutih tečaja.

 

Aktivnosti CISO Zenica - april 2012. godine

(Zenica, april 2012. godine) - Početkom aprila Centar za informisanje, savjetovanje i obuku je započeo sa provođenjem profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona. Završene su obuke engleskog jezika i informatike te se uskoro očekuje polaganje završnih ispita. Također, održan je i seminar za mlade „Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama“ prilikom kojeg je prezentiran i CISO. Zabilježeni su mnogi pozivi za gostovanje u emisijama za mlade, ali i brojni upiti srednjoškolaca o uslugama Centra te zahtjevi za primjercima biografije i molbi za posao. Primljene su mnogobrojne pohvale za ažuriranje i dostupnost konkursa, a mladi su i dalje zainteresirani za obuke. CISO Zenica u maju nastavlja sa započetim aktivnostima.

 

 

CISO, januar 2012. godine

CISO pun pogodak – Zaposleno 487 osoba

(Sarajevo, 2.2.2012. godine) – Tokom 2011. godine, u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), u Federaciji Bosne i Hercegovine u sklopu kantonalnih službi za zapošljavanje otvoreno je devet centara za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO), što predstavlja rezultat saradnje pet agencija Ujedinjenih naroda (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) i Federalnog zavoda za zapošljavanje. Mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina u centrima mogu dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a omogućen im je i pristup internetu radi traženja posla. Također, u centrima se održavaju i individualna savjetovanja, kao i rad u grupi prilikom obuke o tehnikama i vještinama aktivnog traženja posla (pisanje biografije i prijave na konkurs, razgovor sa poslodavcem, načini informisanja o slobodnim radnim mjestima, poslovna komunikacija te procjena znanja, vještina i kompetencija).
Razultat rada centara u 2011. godini jeste zapošljavanje 487 osoba, korisnika usluga centara, što govori o kvaliteti pruženih usluga u centrima te u potpunosti opravdava njihovo formiranje.
U Federaciji BiH u 2011. godini evidentirano je 5.288 osoba koje su koristile razne usluge CISO (pohađanje info i motivacijskih seminara, kao i radionica u vezi s aktivnim traženjem posla). Također, 2.531 osoba je prošla individualno savjetovanje, a 1.069 osoba grupno informisanje, te su urađena i 1.353 individualna plana zapošljavanja. Isto tako, 234 nezaposlene osobe su pohađale kurs stranog jezika, 295 kurs računara, a 205 je uključeno u prekvalifikaciju.
Pored toga, predstavnici centara su, u osnovnim i srednjim školama, održali predavanja za ukupno 3.715 učenika o profesionalnoj orijentaciji kao bitnom segmentu u prevenciji nezaposlenosti. Također, na facebook profilima centara zabilježene su čak 5.362.593 posjete, što svjedoči o velikoj zainteresovanosti nezaposlenih, s jedne, i modernom komunikacijskom pristupu CISO, s druge strane.
U 2012. godini CISO nastavljaju sa svojim redovnim aktivnostima, uz uvjerenje da će biti postignuti još bolji rezultati. Više informacija o uslugama CISO, zapošljavanju, obrazovanju, trendovima na tržištu rada, stipendijama, karijernoj orijentaciji možete pronaći na stranici www.abecedakarijere.ba.

 

CISO Vitez, decembar 2011. godine

Kroz Centar prošlo 265 osoba

U decembru 2011. godine u CISO centru Vitez obavljena su 24 individualna razgovora sa mladim nezaposlenim osobama, izrađeno je sedam planova zapošljavanja, dok je 21 osoba prošla grupno savjetovanje kroz četiri radionice,  i to dvije na temu „Pisanje CV/PP" i dvije na temu „Intervju s poslodavcem". Zaključno sa ovim mjesecom, samim time i godinom, može se zaključiti da je usluge Centra koristilo 265 osoba.

Izvođenje obuke iz engleskog jezika, koju provodi škola informatike i stranih jezika BHM iz Zenice, ide po predviđenom planu za 15 korisnika. Također, sredinom mjeseca je počelo izvođenje obuke i iz informatike, koju provodi Centar za kompjutersku edukaciju - CCED iz Sarajeva. Obuku pohađa 20 korisnika. Za sve korisnike je prikupljena sva potrebna dokumentacija, a potpisani su i odgovarajući ugovori. Trenutno se radi na odabiru korisnika za drugi krug obuka u februaru.

U predmetnom mjesecu internet stranica Centra je zabilježila 6.323 posjete. Stranica na Facebooku se također redovno održava i ažurira, a statistički podaci zabilježeni za mjesec decembar/prosinac su: 1 070 osoba je reklo da im se stranica sviđa, 1 336 korisnika su mjesečno aktivna, a ukupan broj pregledanih objava na stranici iznosi 160 053. Kumulativno, za period juni – decembar broj pregledanih objava iznosi 750 645.

Redovne aktivnosti u CISO centru se svakodnevno provode, a one podrazumijevaju: pružanje informacija korisnicima koji direktno dolaze u prostorije, obraćaju se putem telefona ili e-maila, praćenje njihovog napretka, izvođenje radionica, izrada planova zapošljavanja, zatim ažuriranje oglasa, slanje u SZZ KSB/SBK, postavljanje na oglasnu ploču Centra, kao i na Facebook i web stranicu, te saradnja sa drugim organizacijama.

 

CISO Tuzla, decembar 2011. godine

CISO centar Tuzla za primjer

U decembru 2011. godine šest korisnika usluga CISO Tuzla su se zaposlile, dok su dva korisnika angažovana po ugovoru o volontiranju, što je sigurno zavidan rezultat vrijedan pomena. Potrebno je istaći da je od otvaranja CISO centra u Tuzli svaki mjesec zabilježeno zapošljavanje izvjesnog broja korisnika.
Osim toga, u predmetnom mjesecu izvršeno je predtestiranje određenog broja kandidata za ECDL obuku, koja je počela 16.12.2011.godine, a broji 40 polaznika.
Također, u decembru 2011. godine izvršene su određene aktivnosti u vezi sa medijskom promocijom CISO centra Tuzla. Naime, snimljen je prilog za emisiju koja je emitovana u januaru 2012. godine, autora Adnanom Rondićem, novinara Al Jazeera. U sklopu priloga izjave su dali korisnici usluga CISO centra koji su se zaposlili, a riječ je o Benjaminu Rahmanoviću (SSS), Benjaminu Kovčiću (KV), Senadu Ahčiću (SSS) i Ameli Čolić (VSS).
S obzirom na to da se taj isti dan odvijala i info i motivaciona obuka za 17 polaznika, snimljena je ta grupa te uzeta izjava karijernog savjetodavca CISO centra.
Pored toga, krajem decembra 2011. godine predstavnici Centra uspostavili su kontakt sa privatnom lokalnom televizijom SLON i Televizijom Tuzlanskog kantona s ciljem snimanja priloga o provođenju obuka za nezaposlene. Krajem decembra predstavnici obje medijske kuće su snimile prilog o aktivnostima CISO Centra koji je emitiran dan poslije.
Također, 30.12.2011 godine je lokalnim portalima (Tuzlarije.ba i Tip.ba) dostavljen tekst o aktivnostima Centra koji objavljen isti dan.
Pored ovih u decembru su implementirane i redovne aktivnosti. Pa je tako za 49 osoba pružena usluga informisanja, a za 28 korisnika su organizirani info i motivacioni seminari, a obavljeno je i 65 individualnih savjetovanja u istom mjesecu, 42 za žene i 23 za muškarca.

 

CISO Odžak, decembar 2011. godine

Kroz CISO u Odžaku prošlo 200 osoba

U šesnaest CISO centara u BiH realizira se program sa zajedničkim ciljem: informiranje, savjetovanje i educiranje mladih nezaposlenih osoba. Organiziraju se besplatni tečajevi engleskog jezika i informatike u kojima sudjeluje 1.720 polaznika.
Jedan od takvih centara nalazi se i u Odžaku, koji je s radom započeo početkom 2011. godine i za nepunu godinu dana je zabilježio 324 korisnika od kojih je 195 sudjelovalo u obukama. U odžačkom CISO centru pripremljeno je i 99 individualnih akcijskih planova zapošljavanja. Trenutno u tom centru 15 polaznika pohađa tečaj engleskog jezika koliko i informatičkog ECDL tečaja.
Aktivnosti ove vrste će se nastaviti, a planirano je da obuku prođe ukupno 60 polaznika ECDL tečaja i 50 polaznika tečaja engleskog jezika, pojasnila je Refija Kebić, karijerni savjetodavac u CISO centru i dodala da je, uz ostalo, glavni uvjet za besplatno pohađanje tečajeva nezaposlenost osobe.
(Izvor: Večernji list)

 

CISO Vitez, novembar 2011. godine

Odlični rezultati CISO centra u Vitezu

Na osnovu praćenja dosadašnjih korisnika CISO centra u Vitezu, došlo se do saznanje da je njih 33 pronašlo zaposlenje, što je uistinu odličan rezultat. Time je CISO Vitez stao uz rame sa ostalim centrima koji također bilježe vrlo dobre rezultate. Ono što je vrijedno spomena je i to da je pokrenuta i internet stranica CISO centra u Vitezu (www.cisoksbsbk.ba), što je daljnji iskorak u pružanju usluga korisnicima.

Inače, u novembru je obavljeno 30 individulnih razgovora sa mladim nezaposlenim osobama, a urađeno je i devet planova zapošljavanja. Također, 15 osoba je prošlo grupno savjetovanje kroz dvije radione na teme: „Pisanje CV/PP“ i Intervju s poslodavcem“, a počelo je izvođenje obuke iz engleskog jezika za 15 polaznika.

 

CISO Tuzla, oktobar-novembar 2011. godine

U septembru zaposleno devet osoba

U septembru ove godine zabilježeni su izuzetno pozitivni rezultati rada CISO Tuzla. Naime, u tom mjesecu zaposlenje je pronašlo devet osoba, od čega šest žena, koje su koristile usluge CISO. Osim toga, šest osoba ( od toga pet žena), također bivših korisnika usluga, zaključili su ugovor o pripravničkom ili volonterskom radu.

Broj osoba koje su prošle uslugu informisanja u periodu od 01.10.-31.10.2011 godine u CISO centru Tuzla je 86, od kojih su 44 muškarci i 42 žena. CISO Tuzla  u predmetnom mjesecu su posjećivale i osobe dobi iznad 30 godina, sa kojima je, pored usluga informiranja, urađen i jedan vid savjetovanja, a date su im i upute u vezi sa izradom CV, popratnog pisma i samog apliciranja na oglase.

S obzirom da je velika pažnja posvećena organiziranju takmičenja srednjoškolaca u poduzetništvu, kao i kontaktiranju učesnika u vezi sa održavanjem okruglog stola sa poslodavcima sa područja Tuzlanskog kantona, u periodu od 01.10.-31.10.2011. godine organizirana je samo jedna grupa od 11 korisnika (pet žena), koji su prošli info i motivacionu obuku, i to 5 žene i 6 muškarca.

Pored toga, u istom mjesecu obavljeno je 51 individualno savjetovanje, i to za 24 žene i 27 muškaraca.

 

CISO Livno, novembar 2011. godine

Pet osoba pronašlo zaposlenje

U novembru 2011. godine zabilježeno je zapošljavanje pet osoba koje su koristile usluge CISO u Livnu. Također, u predmetnom mjesecu kroz razne programe CISO prošla je 71 osoba, od čega 34 žene.

Održano je devet radionica na temu „Pisanje životopisa i popratnog pisma“, te devet radionica „Razgovor sa poslodavcem“, a ukupan broj polaznika na radionicama je bio 46. Broj individualnih planova zapošljavanja korisnika CISO u Livnu u novembru je bio 48.

 

Livno, 9.11.2011. godine

Otvoren CISO u Livnu

U Livnu je 8.11.2011. godine u okviru kantonalne službe za zapošljavanje otvoren deveti po redu centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici lokalnih i kantonalnih vlasti, Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Federalnog zavoda za zapošljavanje koji ima koordinacijsku ulogu u implementaciji Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), a osigurao je i dio sredstava za sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba u statusu pripravnika koji će biti angažirani u CISO centrima.

Inače, otvaranje centara se realiziju u okviru projekta YERP, koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama. Program većim dijelom finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

U CISO mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina mogu dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u zemlji i inostranstvu, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, planirano je i individualno savjetovanje, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla.

 

Sarajevo, 8.9.2011. godine

Zaposleno još pet osoba

Prema izvještaju Centra za informisanje, savjetovanje i obuku Tuzla u augustu je zaposleno pet osoba koje su koristile jednu od usluga Centra, što je jedan u nizu uspjeha CISO centara koji su do sada formirani u sklopu kantonalnih službi za zapošljavanje.

Inače, uslugu informisanja u periodu od 01.08.-31.08.2011 godine u CISO centru Tuzla koristilo je 126 osoba, od kojih je 56 žena. CISO su posjećivale i osobe starije od 30 godina, sa kojima je, pored usluga informiranja, urađen jedan vid savjetovanja u pogledu izrade CV, popratnog pisma, ali i samog apliciranja na oglase.

Također, svakodnevno se radilo na formiranju liste potencijalnih korisnika usluga savjetovanja i formiranja grupa. U augustu su formiranje tri grupe, a informacionu i motivacionu obuku prošla su 43 korisnika, od čega je 13 žena.

Osim toga, u predmetnom mjesecu u CISO Tuzla obavljeno je 29 individualnih savjetovanja, od čega je osam korisnika bilo na drugom ili trećem savjetovanju.

Korisnicima se svakodnevno ukazuje na važnost volontiranja, pa je nekoliko njih upućeno u lokalne volonterske organizacije, kao i organizacije i ustanove gdje bi s obzirom na određenu stručnu spremu mogli steći radno iskustvo.

 

Sarajevo, 9.8.2011. godine

Zahvaljujući CISO Tuzla osam osoba pronašlo posao

U junu 2011. godine osam osoba, koje su koristile usluge CISO u Tuzli, pronašle su posao. Od njih, dvije osobe su starije od 30 godina. Rezultat je to upornog rada zaposlenika CISO Tuzla, koji savjetima i pružanjem bitnih informacija redovno pomažu korisnicima.

Također, tokom jula 2011. godine u CISO Tuzla uslugu informisanja koristilo je 111 osoba, od čega je 39 žena, što je, s obzirom na sezonu godišnjih odmora, očekivan broj. Potrebno je istaći da su u  navedenom mjesecu CISO u Tuzli posjećivale i osobe starije od 30 godina, kojima je također pružena usluga savjetovanja u vezi sa pravilnom izradom CV-a (biografije), pisanjem popratnog pisma i prijavljivanjem na oglase za slobodna radna mjesta.

U sklopu redovnih aktivnosti, svakodnevno se radilo na izradi liste potencijalnih korisnika usluga savjetovanja, kao i na formiranju grupa.

U julu su formirane dvije grupe korisnika. Informativnu i motivacijsku obuku prošla su 22 korisnika, od čega osam žena. Ta trodnevna obuka je, između ostalog, podrazumijevala: upoznavanje i informiranje o uslugama CISO, upoznavanje s pravima i obavezama osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih, obuku za pravilnu izrada biografije/CV, popratnog i cirkularnoga pisma, kao i simulaciju razgovora između poslodavca i nezaposlene osobe

Na kraju svake sedmice pozivani su novi korisnici za narednu info i motivacijsku obuku. Osim toga, tokom jula 2011. godine obavljeno je i 29 individualnih savjetovanja (14 žena i 15 muškaraca). Od tog broja, devet korisnika dolazi već na drugo ili treće savjetovanje, a dva korisnika su starija od 30 godina.

 

Sarajevo, 1.8.2011. godine

Zadovoljstvo korisnika CISO u Vitezu

U sklopu redovnih aktivnosti Centra za informisanje, savjetovanje i obuku u Vitezu u julu 2011. godine održano je sedam radionica. Četiri su održane u Centru, a tri u općinskim biroima za zapošljavanje Gornji Vakuf/Uskoplje, Travnik i Travnik/Nova Bila, i to na temu „Pisanje CV-a i popratnih pisama" i „Razgovor sa poslodavcem". Ovo grupno savjetovanje su pohađale 42 nezaposlene osobe, čime je prvi krug terenskih posjeta predstavnika Centra završen. Drugi krug je predviđen za jesen ove godine.

Osim toga, u junu 2001. godine 60 osoba je učestvovalo u grupnom informiranju, a 35 u individualnom.

Također, 10.6.2011. godine je u Vitezu održan sajam zapošljavanja, u sklopu kojeg su održane radionice za nezaposlene osobe, a koje su, između ostalog, držale i predstavnice Centra.

Da osobe angažirane u Centru odlično obavljaju svoj posao dokazuje i provedena anketa među korisnicima usluga: 101 korisnik je vrlo zadovoljan pruženom uslugom, 44 zadovoljno, dok je samo jedna osoba navela da je nezadovoljna uslugama.

 

Sarajevo, 8.4.2011. godine

CISO i u Mostaru

Danas je u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru svečano otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
Nakon Bihaća, Sarajeva, Zenice, Viteza, Odžaka i Tuzle, to je sedmi centar koji se otvara u Federaciji Bosne i Hercegovine u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama, među kojima su i Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje. Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).
Centri su namijenjeni mladim nezaposlenim osobama dobi do 30 godina koji će tamo moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, u centrima će se odvijati i individualna savjetovanja, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla.
Svečanom otvaranju CISO u Mostaru prisustvovali su predstavnici YERP-a, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje HNK, kao i zvaničnici lokalnih vlasti Mostara i HNK.

 

Sarajevo, 5.4.2011. godine

Otvoren CISO  u Tuzli

Danas je u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona svečano otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
Nakon Bihaća, Sarajeva, Viteza i Zenice, to je peti centar koji je otvoren u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet agencija Ujedinjenih naroda (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV). Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), a realizira se u partnerstvu sa domaćim institucijama, među kojima su i Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje.
U CISO će mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, planirano je i individualno savjetovanje, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla.
Svečanom otvaranju CISO u Tuzli, između ostalih, prisustvovali su Sead Hasić, ministar za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, Erol Mujanović, nacionalni menadžer i koordinator YERP-a, Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, i Šemso Berbić, direktor Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Sutra u 11 sati u Centru za kulturu (Titova bb) u Odžaku bit će upriličeno otvaranje i CISO za Posavski kanton. Otvaranju će prisustvovati predstavnici YERP-a, Federalnog zavoda i Službe za zapošljavanje Posavskog kantona, kao i lokalnih vlasti.

 

Sarajevo, 23.3.2011. godine

Otvoreni CISO u Zenici i Vitezu

Danas su u Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i u lokalnoj ispostavi Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona u Vitezu svečano otvoreni centri za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO).
Centri su otvoreni u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama, među kojima su i Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje. Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).
Centri su namijenjeni mladim nezaposlenim osobama dobi do 30 godina koji će tamo moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, u centrima će se odvijati i individualna savjetovanja, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla.
Svečanom otvaranju CISO u Zenici prisustvovali su svi ministri u Vladi Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom, Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH, Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i Nihad Pašalić, direktor Službe za zapošljavanje ZDK.
Otvaranju u Vitezu prisustvovali su predstavnici YERP-a, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona i lokalnih vlasti.

 

Sarajevo, 17.3.2011. godine

Otvoren CISO u Sarajevu

U prostorijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u općini Novo Sarajevo, danas je svečano otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO). 
U CISO će mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u zemlji i inostranstvu, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, planirano je i individualno savjetovanje, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla. Prošle sedmice (11.3.2011. godine) otvoren je CISO u Službi za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona u Bihaću, a u nerednom periodu očekuje se otvaranje centara i u ostalim kantonalnim službama za zapošljavanje.

Ove aktivnosti se realiziju u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u Bosni i Hercegovini (YERP), koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama. Program finansira španski Fond za postizanje milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Federalni zavod za zapošljavanje ima koordinacijsku ulogu u implementaciji YERP-a, a osigurao je i dio sredstava za sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba u statusu pripravnika koji će biti angažirani u centrima.

CISO su svečano otvorili Erol Mujanović, nacionalni menadžer i koordinator YERP-a, Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, i Vahid Muharemović, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

 

Sarajevo, 11.3.2010. godine

Otvoren Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u Bihaću

Danas je u sklopu Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona otvoren prvi Centar za informisanje, savjetovanje i obuku (CISO) u kojem će mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina moći dobiti informacije o slobodnim radnim mjestima, mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u zemlji i inostranstvu, a bit će im omogućen i pristup internetu radi traženja posla. Također, planirano je i individualno savjetovanje, kao i rad u grupi prilikom obuke za aktivno traženje posla. U nerednih 15 do 20 dana očekuje se otvaranje centara i u ostalim kantonalnim službama za zapošljavanje.
Svečanom otvaranju Centra u Bihaću, između ostalih, prisustvovali su i Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u Bosni i Hercegovini, kao i Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje ima koordinacijsku ulogu u implementaciji Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih (YERP), a osigurao je i dio sredstava za sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba u statusu pripravnika koji će biti angažirani u centrima.

U toku prve godine rada centara u Federaciji BiH bit će organizovano grupno savjetovanje za oko 300 mladih, dok će informatička obuka i učenje stranog jezika biti omogućene za više od 150 osoba koje su u kategoriji teško zapošljivih.

Centri se formiraju u okviru YERP-a, koji traje tri godine, a provodi ga pet UN agencija (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu sa domaćim institucijama.

 


scroll back to top

Da li ste koristili usluge javnih službi za zapošljavanje?

Da, učestvovao/la sam u jednom od programa - 10.5%
Da, koristio/la sam usluge CISO ili job kluba - 15.6%
Da, pratim i primam oglase sa web portala Zavoda - 9.8%
Da, učestvovao/la sam na radionicama grupnog informisanja - 2.5%
Ne - 61.6%

Vijesti

FacebookTwitter

Ostale Vijesti

Karijerno usmjeravanje djece

Karijerno usmjeravan…

(Sarajevo, mart 2018. godine) - JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo nastavlja sa redovnim aktivnostima u oblasti karijernog usmjeravanja. U p...

Read more
Poziv za prijave za učešće u programu „PoWEr“

Poziv za prijave za …

(21.8.2017. godine) - Fondacija 787 u periodu od septembra 2017. do februara 2018. godine održava program ekonomskog osnaživanja „PoWEr“ koji je namijenjen že...

Read more
POZIV ZA STUDENTE, DIPLOMIRANE EKONOMISTE I/ILI MLADE INŽENJERE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE, PREHRAMBENE INDUSTRIJE I OSTALIH DJELATNOSTI VEZANIH ZA EKONOMSKI I RURALNI RAZVOJ

POZIV ZA STUDENTE, D…

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD), poziva sve zainteresovane studente završnih godina, diplomirane ekonomiste i/ili mlade inženjere iz opština sjeve...

Read more
MS&WOOD nudi stipendije i posao

MS&WOOD nudi stipend…

(Sarajevo, 15.6.2017. godine) - Bosanskohercegovački proizvođač visokokvalitetnog dizajniranog namještaja MS&WOOD sa pogonima u Fojnici objavio je poziv bud...

Read more
Prijavite se na YEP/IEEE Inovacijski izazov

Prijavite se na YEP/…

(Sarajevo, 13.6.2017. godine) - Međunarodni institut inženjera elektronike i elektrotehnike (IEEE) i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švajc...

Read more
Novo od Hoću.ba

Novo od Hoću.ba

hoću.INFO 1. Odlična prilika za studente: Honorarni posao u Sparkasse banci Odlična prilika namijenjena studentima za honorar...

Read more
  • 1
  • 2
  • 3

Ključne kompetencije

FacebookTwitter

Ključne kompetencije

Europska unija 2006. godine definirala je osam ključnih kompetencija koncepta cjeloživotnog učenja:

  • Komunikacija na maternjem jeziku
  • Komunikacija na stranim jezicima
  • Digitalne kompetencije...

Read more

Nekoliko stepenica

FacebookTwitter

KOJE TREBAMO PREĆI

Ključne kompetencije

Read more

Brojač posjeta: Ukupno 712633